Menu

IK Oddevold

IK Oddevold

IK Oddevold, en stolt svensk fotbollsklubb med hemvist i Uddevalla, bär med sig en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till en tid då staden var en del av Norge. Namnet ”Oddevold” fungerar som en tidsmaskin och transporterar oss tillbaka till den äldre formen av Uddevalla, en stad rik på kulturell och historisk arv. Ursprungligen formulerat som det norska ”Oddevald,” understryker detta namnbyten inte bara stadens förflutna utan också dess rika och mångfacetterade identitet.

Historia

Uddevallas historiska koppling till Norge blir tydlig när vi följer namnets evolution från det ursprungliga norska Oddevald till dagens Oddevold. Den språkliga förändringen återspeglar en epok då staden var under norsk överhöghet, och varje stavelse bär på berättelser om förändring och kulturell metamorfos.

Den storslagna IK Oddevold såg dagens ljus den 3 juli 1932 och har sedan dess utvecklats till en respekterad aktör inom den svenska fotbollsscenen. För närvarande tar klubben plats i Sveriges andradivision, Superettan, och utmanar med passion och dedikation. Många av deras hänförande matcher äger rum på den historiskt laddade arenan Rimnersvallen, som har blivit en symbol för gemenskap och idrottens betydelse.

Förutom sina regelbundna framträdanden på Rimnersvallen har IK Oddevold även investerat i en modern träningsanläggning vid namn Thordéngården. Denna nybyggda facilitet fungerar som en kreativ och utvecklande plats där laget inte bara tränar för sina kommande utmaningar utan också skapar en atmosfär av samhörighet och framsteg.

IK Oddevolds närvaro sträcker sig bortom bara fotbollsplanen; den blir en levande del av Uddevallas arv och en inspiration för framtida generationer av idrottsutövare. Genom att förstå och omfamna sitt historiska arv fortsätter klubben att skriva nya kapitel och forma en spännande framtid, där varje mål och varje seger är en hyllning till både Uddevallas förflutna och dess framväxande identitet inom den moderna fotbollsvärlden.

Akademi och ungdomsverksamhet

IK Oddevolds akademi och ungdomsverksamhet utgör en central del av klubbens engagemang för att utveckla fotbollsspelare och främja gemenskap. Med rötter i Uddevalla, en stad med historiska kopplingar till Norge, strävar klubben efter att erbjuda en inkluderande miljö för spelare från 5 till 19 år.

Mottot ”Så många som möjligt, så länge som möjligt” präglar Oddevolds syn på ungdomsfotboll, inspirerat av Svenska fotbollsförbundets Spela, lek & lär. Med över 500 aktiva ungdomar har klubben etablerat sig som en ledande kraft i regionen, och dess värdegrund, Oddevoldtråden, genomsyrar all verksamhet.

Ledarskapet är centralt, och klubben satsar på att ha kompetenta och engagerade ledare genom kontinuerlig fortbildning. Från föräldrar som tränar de yngsta till professionella huvudtränare för äldre åldersgrupper, strävar Oddevold efter att skapa en optimal miljö för individuell utveckling.

Visionen att A-laget ska bestå av egna akademispelare understryker klubbens ambition att vara en trampolin för unga talanger. Exemplet med Robin Jansson illustrerar hur Oddevolds akademi kan vara en plattform för spelare att nå framgång på nationell och internationell nivå.

Akademin och ungdomsverksamheten struktureras i fyra stadier, börjande med fotbollsskolan (5-7 år) och avancerar genom ungdomslagen (8-12 år och 13-15 år) till U-laget för 16-19-åringar. Varje stadium fokuserar på olika aspekter av träning och utveckling.

Sammanfattningsvis representerar IK Oddevolds akademi en plats där fotbollsdrömmar tar form och där ungdomar ges möjlighet att växa som individer och idrottare. Klubbens arbete sträcker sig bortom planen och skapar en inspirerande modell för hur fotboll kan vara en positiv kraft för samhället och dess unga.