Menu

Lotterier i TV

Lotterier i TV

Att spela på TV-sända lotterier är något som vi svenskar har ägnat oss åt i flera decennier. Att se dragningar i direktsändning ger det där extra spänningsmomentet. Nedan har vi listat alla lottdragningar som sker i svensk TV:

  • Lotto
  • Keno
  • Lotterier

 

Lotto på TV4

Svenska Spels Lotto är utan tvekan att av de allra mest spelade lotterierna i Sverige. För spelare som fyller i Joker med lottoraden finns det möjlighet att vinna enorma summor! Största vinsten som delats ut från Lotto landade på hela 237 miljoner kronor.

Om du vill se lottodragningarna så är det onsdagar och lördagar som gäller! Sändningarna varar i drygt fem minuter och visas klockan 18:25 på onsdagar och klockan 19:55 på lördagar i TV4.

Notera att spelstoppen är klockan 17:15 på onsdagar och klockan 18:15 på lördagar.

Karin Almtröm programledare

Programledare för Lotto är Karin Almström.

 

Keno

Kenosändningar är ett kärt återkommande moment på svensk TV. De flesta av oss har någon gång zappat runt bland Tv-kanalerna och fått upp en herre med bred gotländska som läser upp olika nummer. Keno är så förknippat med Gotland att de flesta svenskar antagligen automatiskt får upp frasen ”lätt å vinne” när de hör ordet.

Kenodragningar har sedan 1992 sänts i TV4, med undantag för åren 2010-2013 då Keno sändes på TV3. Sändningen skedde innan från Visby på Gotland, men har nu flyttat till Värtahamnen i Stockholm. Varje avsnitt varar i fem minuter. Till skillnad mot vad många tror så är inte Keno direktsänt, utan avsnitt för två-tre veckor framöver spelas in på samma gång.

Tommy Wahlgren och hans fru

Tommy Wahlgren med sin fru Ingrid. Matildas föräldrar.

Från starten år 1992 till år 2007 så var Tommy ”Kung Keno” Wahlgren programledare. Efter det tog John Lindvall över till år 2012, och från 2012-2015 var Jonas Blomér programledare. Idag är det Tommys dotter, Matilda, och kollegan Thomas som leder programmet.

Du kan se Kenodragningarna i TV4 varje måndag till fredag klockan 18:55 och lördagar klockan 17:55. Spelstopp för Keno är en halvtimme innan sändning.

Dragningar på SVT

Även fast du inte kan se några Lotto- eller Kenodragningar på våra statliga kanaler så går det alldeles utmärkt att hitta lottoresultat på text-tv. För Keno så är det text-tv sida 587 och för Lotto 590. Om du spelar på Vikinglotto så hittar du resultaten på sida 588 och på sida 589 så finner du resultaten för Eurojackpot.

Varför vänta på TV-sändningen?

Du behöver inte vänta på TV-programmet för att vinna miljoner på spel. Idag har du möjligheten att logga in på en spelsida när du så önskar och tävla om stora jackpottar på slots dygnet runt. I många fall överstiger summan du kan vinna maxvinsten på svenska lotterier. Innan du börjar läsa om dragningarna som sänds live på TV, vill vi presentera bästa spelautomater med storvinster som du kan börja spela på en gång, om du är sugen att bli rik på hasardspel:

  • Mega Fortune och Dreams-versionen som båda går att spela i mobilen och på datorn;
  • Hall of Gods från NetEnt;
  • Arabian Nights slot som finns tillgänglig endast på ett fåtal nätcasinon.
Hall of Gods mobil version

Spel Hall of Gods från företaget NetEnt. Här ser du dess Touch-version som passar bäst för att spela slots på plattan eller om du vill vinna jackpott på spelautomater i mobiltelefonen.

Gillar du inte spelautomater? Föredrar du lotto och lotteridragningar, finns det inga bra alternativ för dig bland så kallade instant games – spel där vinsten utbetalas på en gång. Då kan du spela lotto på nätet eller vänta på TV-sändningen istället. Att rätta lotto är alltid extra kul, om det sker live.

Bingolotto

Det finns nog inget svenskt lotteri som är så älskat som Bingolotto. Lotteriet startade redan år 1989 och hade sitt första avsnitt år 1991. Från det att programmet drog igång, till år 1999, så var det den folkkära Leif ”Loket” Olsson som var programledare. Bingolottos tittarsiffror blev snabbt rekordhöga. Redan ett halvår efter att programmet började sändas så såldes över 300 000 lotter varje vecka och Bingolotto hade runt 1,3 miljoner tittare. En rolig anekdot är att Leif ”Loket” Olsson blev erbjuden antingen en ”vanlig” lön eller 50 öre per såld lott. Eftersom Bingolotto endast hade runt 10 000 spelare i början så valde han de säkra före det osäkra. Det ångrade han nog bittert när tittarsiffrorna kom upp i flera miljoner.

Efter att ”Loket” slutat år 1999 så tog Lasse Kronér över fram till år 2004. Utan Loket blev Bingolottos siffror lägre. Det har Leif Olsson själv erkänt i en intervju för Aftonbladet. Efter detta så har Gunde Svan, Rickard Olsson, Lotta Engberg, Jan Bylund och Marie Sernholt lett programmet. Sedan 2014 är Ingvar Oldsberg programledare.

Eftersom programmets popularitet har minskat har programtiden bytts från lördagarskvällar till söndagar klockan 18:00 i TV4. Bingolotto har dessutom en årlig uppsittarkväll före jul, som är ett längre program med extra stora vinster.

Postkodlotteriet på TV4

Rickard Sjöberg Postkodlotteriet

Svenska Postkodlotteriet har sedan starten 2005 i Sverige blivit ett av landets absolut största lotteri. En av anledningarna till detta är antagligen det populära TV-format som lotteriet lyckats få till. Företaget bakom PL kommer från Holland. På bara några år har Postkodlotteriet lyckats slå ner Bingolotto från toppen när det gäller lotterier i TV i Sverige.

Sedan starten 2005 har man nämligen fått en av de absoluta bästa sändningstiderna som går att få i Sverige: fredags- och lördagskvällar på TV4. Själva programmet som sänds heter Postkodmiljonären och ledare för programmet är Rickard Sjöberg. Tidigare så kallades programmet för ”Vem vill bli miljonär?” och leddes då av Bengt Magnusson.

Reglerna i programmet är enkla, en person skall svara rätt på frågor. Varje gång personen svarar rätt klättrar hen ett steg mot maxvinsten som är 1 miljon kronor. Hitintills så har endast 9 personer klarat av att svara rätt på alla 15 frågor.

Under programmets gång så visas även ett inslag där en vinstutdelare hälsar på veckans vinnare i Postkodlotteriet. Förutom att alla lottinnehavare i den vinnande postkoden får 100 000 kr, så får även en person en Volvo V70 och en miljon kronor.

Postkodmiljonären sänds varje lördag klockan 19:30 på TV4.