Menu

Keno – Många chanser att vinna

Keno KupongerNär du hör ordet ”Keno” så kommer det antagligen upp en gotländsk röst i ditt bakhuvud som säger ”lett å vinne”. Keno i Sverige är väldigt starkt förknippat med Svenska Spels Keno som sänds dagligen från Visby på Gotland. Men visste du att det idag även går att spela Keno på nätet?

Spelet Keno är ett lotteri- eller bingoliknande spel där du som spelare väljer ut ett antal nummer. Du vinner genom att pricka in rätt nummer vid Keno-dragningen. Nedan kan du läsa mer om hur reglerna i Keno går till, hur du kan spela på svenskt och utländskt Keno, samt när dragningarna sker.

10 Gratisrader vid första köp

Bra bonusar och en rad kända lottospel ger klart godkänt betyg till VinnStort. Roliga spelformer och "spelpaket" höjer också betyget även om vi gärna skulle se fler utbetalningsformer.

Skillnad mellan Lotto och Keno

Keno är, liksom lotto, ett lotteri från Svenska Spel. En uppenbar skillnad mellan Lotto och Keno är att på Lotto så väljer spelaren alltid sju nummer (plus eventuellt joker). På Keno så får spelaren själv välja mellan ett till elva nummer.

Fler nummer betyder givetvis att vinsterna blir större om du skulle träffa alla rätt. En annan skillnad mellan Lotto och Keno är att Lottodragningar endast sker två gånger i veckan, medan Kenodragningar sänds varje dag.

Keno Regler

Reglerna i Keno kan skilja lite mellan olika spel men är i grunden väldigt enkla. När du spelar på Keno så väljer du ut ett antal nummer på en bricka. Exempelvis på Svenska Spel Keno så kan du välja mellan 1 och 11 nummer från 1-70. Desto fler nummer du väljer, och desto fler nummer du prickar in, desto större blir givetvis vinsterna. Du måste dock inte ha rätt på alla nummer för att vinna. Om du till exempel väljer åtta nummer så vinner du även vid 4, 5, 6 eller 7 rätt.

Efter att du valt nummer så är det dags att välja hur mycket du vill spela för. Samma sak gäller här. Ju större insats du väljer, desto större vinster har du chans på. Generellt brukar lägsta insats ligga på runt fem kronor.

När du har bestämt din insats så är det bara att lämna in kupongen, vänta på dragningen och hålla tummarna!

Keno i Sverige

Svenska Keno arrangeras av Svenska Spel. Spelet har funnits enda sedan år 1992. På Svenska Spel Keno dras även ett extra nummer i slutet av varje dragning. Detta nummer kallas för Kung Keno. Om du skulle få 11 rätt + Kung Keno så vinner du största vinsten som går att kamma hem på Keno i Sverige! Den högsta möjliga vinsten som går att få med 11 rätt + Kung Keno är 30 miljoner kronor.

Keno dragningar

Alla Keno dragningar från Svenska Spel är fem minuter långa och sänds dagligen på TV4 klockan 18:50. Om du skulle missa en Keno dragning så går dessa att se i efterhand på Svenska Spel-TV på nätet. För dig som tror på spelmönster och samband mellan numren i olika dragningar, är vårt avsnitt som handlar om keno statistik ett måste.

Utländska Keno

Om du vill spela på Keno är du idag inte begränsad till Svenska Spels variant. Genom olika lottosidor på nätet kan du spela en rad olika typer av Keno direkt i din dator, surfplatta eller mobiltelefon. Generellt finns det två olika typer av utländska Keno. Den första varianten är ett utländskt Keno likt Svenska Spel. Här sker dragningarna vid en specifik tidpunkt. Den andra varianten är en mer digitaliserad version av Keno. I detta Kenospel sker dragningen direkt efter att du lämnat in ditt spel.

Kika runt på de olika lottosajterna som vi har recenserat och se vilka som erbjuder dig möjligheten att spela på Keno på nätet.

Keno Guide

Spela kenoI Sverige är Keno inte lika populärt som i grannlandet Finland. Därför har vi valt att strunta i Svenska Spels Keno i vår lilla spelguide och riktar våra blickar på Veikkaus-spelet. I stort funkar dock detta spännande nummerspel som liknar bingo på samma sätt, oavsett var du spelar. Så väl regler som vinstchanser på keno är mer eller mindre de samma.

I Keno kan du välja antalet nummer, dvs. spelets nivå (2–10), och priset (0,50–10 euro eller motsvarande i svenska kronor). I Keno dras varje dag 20 nummer av 70. I Keno väljs beroende på spelets nivå 2–10 nummer av 70. Vinsten i Keno bestäms enligt nivån (2–10) och insatsen. Keno spelas med vanlig rad, system eller färdigspel.

Spela Keno

Börja spela genom att välja Kenonivån, dvs. hur många nummer du vill ha i raden. Du kan välja minst 2 och högst 10 nummer av 70. Välj därefter de önskade numren i rutfältet. Om du klickar på ett valt nummer en gång till försvinner markeringen. Guidetexten intill rutfältet anger antalet nummer som saknas på raden.

Du kan också låta spelsystemet lotta ut numren för dig genom att klicka på Dra resten av numren. För att tömma hela rutfältet klicka Töm – länken. Du kan även spara rader som dina favoritrader. Favoritraderna sparas på ditt spelkonto, där du senare kan använda dem för att spela.

Lägg till nya rader i punkten Lägg till en ny rad. De färdiga raderna visas på varandra ovanför spelkupongen. Om du vill avlägsna en bestämd rad, klicka på krysset efter raden. Om du vill avlägsna alla rader, klicka på Töm raderna.

När ditt spel är färdigt, välj med vilken insats du vill spela Keno. Du kan välja en spelinsats mellan 0,5 och 10 euro.

När du inte vill lägga till fler Kenorader kan du gå till funktionen för betalning av raderna genom att klicka på Gå till betalning längst ner på sidan eller flytta spelen till köpkorgen. Du betalar spelen i köpkorgen, där du kan samla flera spel och betala alla på en gång. I köpkorgen kan du fortfarande redigera eller avlägsna valda rader.

KungsOdds

Nu kan du välja med nyheten KungsOdds (KunkkuKertoimet) som ett bispel till Keno. Det är lätt att spela KungsOdds, du väljer bara alternativet ”KungsOdds / ja”. I varje dragning dras ett av de 20 vinstnumren som KungsNummer. Ifall KungsNumret ingår i din rad, och du valt med KungsOdds, kan du granska vinsten i en speciell vinsttabell över KungsOdds (länk).

KungsOdds gör det möjligt för dig att minst fördubbla din vinst jämfört med normala Keno-vinster. Dessutom har du tillgång till helt nya vinstklasser. Bispelet KungsOdds kan väljas med i alla spelformer Keno erbjuder. Tilläggsavgiften för KungsOdds är lika stor som grundinsatsen per spelad rad.

Spela system i Keno

Börja spela system i Keno genom att välja Kenonivån, dvs. hur många nummer som skall ingå i raden. Du kan välja mellan 2 och 9 nummer. Guidetexten intill rutfältet anger antalet nummer som saknas på raden.

Du kan också låta spelsystemet lotta ut numren för dig genom att klicka på Dra resten av numren. Om du klickar på ett valt nummer en gång till försvinner markeringen. För att tömma hela rutfältet klicka på Töm rutfältet. Du kan även spara rader som dina favoritrader. Favoritraderna sparas på ditt spelkonto, där du senare kan använda dem för att spela.

När ditt spel är färdigt, välj med vilken insats du vill spela Keno. Du kan välja en spelinsats mellan 0,5 och 10 euro.

När du inte vill lägga till fler Kenorader kan du gå till funktionen för betalning av raderna genom att klicka på Gå till betalning längst ner på sidan eller flytta spelen till köpkorgen. Du betalar spelen i köpkorgen, där du kan samla flera spel och betala alla på en gång. I köpkorgen kan du fortfarande redigera eller avlägsna valda spel.

Bolagsspel

Färdiga bolagsspel på nätet! Du är med i stora spel redan med en liten insats. Gör ett eget bolagsspel! Spelaren kan också själv skapa bolagsspel på nätet. Bolaget kan delas ut till den egna spelargruppen eller ställas ut till försäljning till andra spelare.

Spelkupong Basspel

Keno kupong kryssBörja genom att välja önskad kenonivå, dvs. antalet spelnummer mellan 2 och 10. Välj sedan i rutfältet det antal spelnummer som motsvarar den kenonivå som du valt. Du kan avlägsna ett valt nummer genom att klicka på det på nytt. Använd Töm-länkarna, om du vill tömma ett rutfält eller hela spelportföljen. Du kan också avlägsna en enskild rad i spelportföljen genom att klicka på krysset i radens slut. När du klickar på Dra resten av numren lottar spelsystemet ut de återstående spelnumren utöver de spelnummer som du valt.

Flytta din kenorad till spelportföljen med länken Färdig rad. Den största möjliga vinsten meddelas i anslutning till raden som flyttats till spelportföljen. Fortsätt spelet med länken Lägg ny rad. Välj till slut Insats 0,50-10,00 € och Varaktighet för ditt spel. Den valda insatsen är priset på en enskild kenorad. Flytta dina färdiga rader från spelportföljen till Köpkorgen eller Gå till betalning. Speluppgifterna sparas i Veikkaus spelsystem i ett års tid. Du kan också skriva ut speluppgifterna.

Keno system

Systemspel innebär att man spelar flera kenorader i ett rutfält. Systemspelet omfattar alla enskilda rader som man kan bilda på den valda kenonivån. Börja spela genom att välja önskad nivå på systemet mellan 2 och 9 och antalet spelnummer som kenosystemet innehåller. Antalet rader i det valda systemet och spelets totala pris ser du i sidans nedre del. Vinstchanserna med den valda insatsen ser du uppe till höger på sidan.

Klicka det tidigare valda antalet spelnummer i rutfältet. Använd Töm-länkarna, om du vill tömma ett rutfält eller hela spelportföljen. Ett enskilt nummer kan du avlägsna från rutfältet genom att klicka på det valda numret en gång till. När du klickar på Dra resten av numren lottar spelsystemet ut de återstående spelnumren utöver de spelnummer som du valt.

Välj Insats 0,50–10,00 € och Längd. Flytta din systemrad till spelportföljen med länken Färdig rad eller till köpkorgen med Lägg i köpkorgen eller klicka på Till betalning. Speluppgifterna sparas i Veikkaus spelsystem i ett års tid. Du kan också skriva ut speluppgifterna.

Vinstklasserna i Keno

I Keno dras tjugo (20) nummer av sjuttio (70) nummer. De resultat som berättigar till vinst och deras koefficienter anges i vinstklasstabellen nedan. För att beräkna vinstsumman, multiplicera radavgiften med koefficienten för vinstklassraden. Ett enskilt spel kan innehålla endast en vinst.

Vinstklasser och koefficienter i Keno spelet

Keno-nivå   Vinstklasserna   Koefficient

Keno-11 (=11 kryss) 11 rätt  1 000 000
10       25 000
9          500
8            50
7              6
6              2
5              1
0              1

Keno-10 (=10 kryss) 10 rätt  200 000
9       5 000
8          200
7            20
6              4
5              1
0              1

Keno-9 (=9 kryss) 9 rätt    50 000
8       1 200
7            50
6            10
5              2

Keno-8 (=8 kryss) 8 rätt    10 000
7          240
6            20
5              3
4              1

Keno-7 (=7 kryss)  7 rätt      2 400
6          100
5            10
4              1

Keno-6 (=6 kryss) 6  rätt        420
5           20
4             3
3             1

Keno-5 (=5 kryss) 5 rätt        200
4             9
3             1

Keno-4 (=4 kryss)  4 rätt          32
3             2
2             1

Keno-3 (=3 kryss) 3 rätt          18
2             1

Keno-2 (=2 kryss) 2 rätt           7

Summan av vinsterna i de högsta vinstklasserna för respektive kenonivå kan uppgå till högst två och en halv miljon (2 500 000) euro. När denna gräns överskrids utdelas till vinnarna två och en halv miljon (2 500 000) euro i förhållande till de spelavgifter med vilka resultatet uppnåddes.

KungKeno

Keno-nivå Vinstklass Koefficient
Keno-11 (=11  kryss) 11  rätt 3 000 000
10 50 000
9 1 200
8 100
7 20
6 4
5 3
4 2
3 2
2 2
1 5
Keno-10 (=10  kryss) 10  rätt 500 000
9 10 000
8 500
7 50
6 10
5 4
4 2
3 2
2 2
1 4

 

Keno-9 (=9  kryss) 9  rätt 150 000
8 3 000
7 100
6 20
5 6
4 2
3 2
2 2
1 4
Keno-8 (=8  kryss) 8  rätt 30 000
7 800
6 60
5 6
4 4
3 2
2 2
1 6

 

Keno-7 (=7  kryss) 7  rätt 6 000
6 300
5 30
4 6
3 2
2 2
1 6
Keno-6 (=6  kryss) 6  rätt 2 000
5 90
4 10
3 4
2 2
1 6

 

Keno-5 (=5  kryss) 5  rätt 600
4 34
3 6
2 4
1 6
Keno-4 (=4  kryss) 4  rätt 200
3 14
2 6
1 6

 

Keno-3 (=3  kryss) 3  rätt 100
2 10
1 6
Keno-2 (=2  kryss) 2  rätt 50
1 10