Menu

Vad spelaren kan tänka på

Fundersam spelare

Det har varit mycket skriverier och diskussioner om den nya lagen för spel. Detta är inte på något sätt konstigt då det är flera saker som är nya jämfört med hur det var innan, då bara statliga bolag fick vara verksamma från Sverige.

Det är från och med nu möjligt för utländska spelbolag att erbjuda spel på den svenska marknaden så länge de har fått en licens av Spelinspektionen. För att få den måste de uppfylla olika krav och följa särskilda regler. En av dessa är att främja ansvarsfullt spelande och sedan den 1 januari 2019 måste varje godkänd spelsajt erbjuda spelare möjligheten att testa sitt spelbeteende, sätta upp gränser och till och med stoppa allt spel.

Vad man däremot inte har pratat lika mycket om är vad spelaren själv kan göra för att håll sitt spelande sunt. Det finns flera åtgärder som spelaren kan vidta i anslutning till redskapen spelsajterna erbjuder och de är varken tidskrävande eller omständliga.

Egna tidsgränser

För att behålla ett lagom spelande är det bra att sätta upp egna spelgränser såväl som ställa in på spelsajten hur mycket och hur länge man ska spel. Detta är samtidigt bra för alla former av spelande och internetanvändning. Det händer lätt att vi sitter alldeles för länge vid mobilen eller datorn och det är bra för både ögon, rygg och allmänhälsan om man lägger ifrån sig mobilen ibland och gör någonting annat i en timme eller två.

Undersök och jämför

Det finns flera spelaktörer som har fått licens i Sverige och fler kommer att komma. Redan i vår kommer det att lanseras nya spelsajter som redan från början kommer att använda sig av de bästa spelleverantörerna och de senaste betalmetoderna. Den kommande spelsajten GoGo kommer att använda Swish för enklare insättningar och Trustly för smidiga uttag. Sajten kommer att vara mobilanpassad och kundtjänsten kommer att vara svensk, läs mer om GoGo hos Casinowings. Innan man bestämmer sig för vilken sajt man ska spela på är det viktigt att man tar reda på ovannämnda saker som betalmetoder, spelleverantörer och vilka enheter man kan spela på och att man jämför olika aktörer med varandra.

Budget

Att budgetera för sitt spelande är jätteviktigt, och det har blivit lättare nu när det är ett krav att spelaren sätter upp hur mycket hen ska spela för direkt på sajten. Men man kan redan i sin egen budgetering för månaden bestämma hur mycket man kan spela för. Och man behöver inte spela upp hela summan man har lagt undan.

Kom ihåg syftet!

Om man råkar fastna i en cykel där man spelar så fort man har tid över eller när man har tråkigt är det viktigt att man tar ett steg tillbaka. Att spela ska vara ett nöje och något som är roligt. Om det skulle uppstå tillfällen då du spelar utan att det är kul bör man omgående se över sina spelvanor. Kanske är det dags för en spelpaus och att göra någonting annat fram till dess att man faktiskt känner för att spela igen.