Menu

Postkodmiljonären

Postkodmiljonären är ett populärt frågesportprogram i de svenska hushållen, där den tävlande kan vinna upp till en miljon kronor. Precis som många svenskar gillar bingolotto och triss, finns det även ett enormt intresse för postkodmiljonären. 

Denna vecka har vi därför valt att fokusera på just Postkodmiljonären som program, vad det går ut på, vart du kan se det och hur du gör om du själv vill sitta i heta stolen.

Postkodsmiljonären

Vad är postkodmiljonären? 

Postkodmiljonären är ett svensk tv-program som ursprungligen kommer ifrån Storbrittanien, där programmet går under namnet “Who Wants to Be a Millionaire?”. I både det svenska och det brittiska programmet är poängen att en tävlande ska svara på en serie av frågor, som blir svårare och svårare, för  att således kunna vinna upp till en miljon kronor. 

Det som är unikt med den svenska versionen av programmet är  att att det inte bara är den tävlande som kan vinna pengar, utan även tittarna ha möjlighet till vinst. Detta genom att vara med i Svenska Postkodlotteriet.  

Vart sänds Postkodmiljonären?

Postkodmiljonären är ett program som sänds varje fredag och lördag klockan 19.30. Programmet visas på TV4 och går även att se på TV4 Play. 

Hur många säsonger av postkodmiljonären finns det?

Sedan starten av Postkodmiljonären 2005 har antalet säsonger rullat på i en stadig fart. I skrivande stund finns det totalt 36 säsonger av programmet, där varje säsong består av cirka 30 avsnitt. 

Programledare i Postkodmiljonären 

Den nuvarande programledaren för Postkodmiljonären är Rickard Sjöberg. Sjöberg har lett programmet ända sedan 2005, när programmet först debuterade på tv. 

Innan Rickard Sjöberg och Postkodsmiljonären fanns ett program med namn Vem vill bli miljonär? där Bengt Magnusson var programledare. Detta program var inte kopplat till det Svenska Postkodlotteriet

Postkod

Så fungerar postkodmiljonären? 

Postkodmiljonären fungerar som så att den tävlande sitter i den “heta stolen” mittemot programledare Rickard Sjöberg. Den tävlande ska svara på 15 frågor och målet är att svara rätt på alla 15, för att vinna högsta priset vilket är 1 miljon kronor.

För varje fråga ökar inte bara svårighetsgraden utan även prissumman.  Varje fråga har i sin tur fyra olika svarsalternativ (A, B, C eller D). Den tävlande har dessutom ett antal livlinor som kan användas för att besvara svåra frågor. Livlinorna som finns tillgängliga är: 

  • Ringa en vän
  • Välja bort två svarsalternativ
  • Byta fråga 
  • Fråga publiken

Två säkerhetsnivåer

I postkodmiljonären finns det också två säkerhetsnivåer, som ligger på 10 000 respektive 100 000 kronor. Detta innebär att om  den tävlande svarar fel på en fråga åker vinstsumman ner till den senast klarade säkerhetsnivån. 

Den tävlande kan dessutom när som helst välja att avsluta. Då får den tävlande gå hem med vinstsumman från den frågan som senast blev besvarad. 

Det behöver du för att vara med i postkodmiljonären

Vem som helst kan ansöka till postkodmiljonären, det krävs varken en lott i Postkodlotteriet eller en viss grad av kunskap. Om du vill sitta i heta stolen och gissa på frågorna på vägen till en miljon kronor kan du besöka Postkodlotteriets webbplats och ansöka. 

Postkodmiljonären

De var bäst i postkodmiljonären! 

Det är lite svårt att säga vem som egentligen varit bäst i Postkodmiljonären . Programmet har bestått av många smarta och skickliga deltagarna som har tagit sig lång väg i tävlingen. Det finns dock några personer som har imponerat lite extra genom att antingen svara på riktigt svåra frågor, eller vinna riktigt höga belopp. 

Anna Järphammar var en deltagare som imponerade stort på publiken och som kammade hem 1 miljon kronor 2018. Även deltagaren Alexander Gerndt imponerade på många när han besvarade en riktigt svår fotbollsfråga. 

2010 vann en deltagare vid namn Claes Hemberg 1.5 miljoner kronor, vilket då var den högsta vinsten i programmets historia. Sedan dess har deltagare vunnit ännu större summor, till exempel vann en deltagare 30 miljoner kronor under 2020.